Hvis du har børn

Når du er forælder og er i et voldeligt forhold, gør det en svær situation endnu sværere. Ikke alene skal du bekymre dig om din egen sikkerhed. Du må også tænke på dit barns sikkerhed og trivsel.

At se og høre vold i hjemmet kan have alvorlige konsekvenser for børn både fysisk og psykisk. Børn kan vokse op og tro, at volden er normal og videreføre den skadelige adfærd i voksenlivet.

Hvad kan du gøre?
At afslutte forholdet kan være en svær beslutning – især hvis du har børn. Hvad enten du er klar til at slutte forholdet eller ej, kan du tage nogle skridt til at sikre din egen og dit barns sikkerhed, hvis du bliver:

  • Forbered en sikkerhedsplan med dit barn og følg den, når det er muligt. Sørg for, der er et sikkert sted, I kan tage hen og aftal evt. et kodeord, der lader dit barn vide, hvornår I må flygte, og hvor I kan hente hjælp.
  • Det er vigtigt at fortælle dit barn, at hans/hendes opgave er at blive i sikker afstand fra volden; ikke at beskytte dig.
  • Sørg for at fortælle dit barn, at volden ikke er hans/hendes skyld, og at vold aldrig er okay. Heller ikke selvom det er en man holder af, der udøver volden.
  • Sørg for at have dit barns personlige papirer, medicin og andre vigtige ting tilgængeligt.

Hvis du beslutter dig for at forlade din kæreste, kan det være en god ide på forhånd at tale med myndighederne om de spørgsmål, du måtte have i forhold til forældremyndighed, bolig, samvær, sikkerhed osv.

Har du været udsat for partnervold, kan du nogle gange have fortrinsret til at beholde en fælles lejebolig. Start med at spørge hos kommunen.