Du er slet ikke dig selv

af: Ditforhold.gl

"Du skal være glad for, du har mig, for ingen andre vil ha’ dig", siger Aja bidende.

"Jeg kan bare ikke li’, du læser mine sms’er", svarer Aaju.

"Jeg gider ikke ha’ en kæreste, som ikke kan tåle noget. Du skal til at tage dig sammen, hvis du ikke vil miste mig!"

Aja sletter sms’en med festinvitationen fra Aviaq - en veninde som Aaju har kendt siden barndommen. Hun smiler overbærende og tænder fjernsynet. Aaju føler sig tung og ked af det, undertrykker lysten til at sige noget. Han tænker på, om han har gjort noget galt - kan ikke komme i tanker om noget. Han og Aviaq er jo bare kammerater.

I starten var det dejligt. De snakkede, grinte sammen og så hinanden tit - enten hos ham eller hende. Men så forandrede Aja sig. Hun var tit sur, og nogle gange ville hun slet ikke tale med ham. Hun var begyndt at fortælle højlydt om episoder, hvor han havde dummet sig, når de var sammen med andre, og hun blev ofte vildt gal, hvis han talte sammen med andre piger.

Næste dag i klassen spørger Pilutaq:

- Kommer du til festen hos Aviaq i weekenden?
- Jeg ved ikke rigtigt. Måske vil jeg hellere være hjemme.
- Kom nu. Det bliver rigtig sjovt. Du elsker jo fester!
- Joh…
- Du er slet ikke dig selv, efter du blev kærester med Aja. Har du det godt?

Aaju tænker tit på at slå op, men han er stadig glad for Aja – hun kan være sød og sjov, og til tider har de det stadig godt sammen. Han har også en fornemmelse af, at Aja ikke har det så godt selv. For det meste gør han, som hun vil, og håber at det bliver bedre; men det hjælper ikke.

Aaju ved, at hun vil blive vred og ked af det. Men vil hun acceptere og forstå ham? Han tager en dyb indånding og går ind i stuen til Aja.

Læs kommentarer

Det kan være svært at sige fra overfor én man er glad for. Det er nemt at tro at tingene vil blive bedre, hvis man gør som kæresten vil - også på bekostning af ens egne behov. Men det bliver et forhold ikke bedre af.

Selvom Aja nogle gang er sød ved Aaju, har han ret til ikke at finde sig i at blive kontrolleret og behandlet dårligt. Fx kan han fortælle Aja, hvordan han har det, når hun gør grin med ham foran andre, og holde fast på, at hun skal holde op med det. Han kan også sige, han er glad for hende, men samtidig sætte klare grænser. Han kan fortælle Aja, det ikke er i orden, at hun truer ham med, han ikke kan få en anden kæreste, hvis hun slår op.

Det er godt, Aajus ven reagerer og prøver at tale med ham. Og det er forståeligt, at han stopper forholdet, når situationen ikke forandrer sig, selvom han prøver at sige fra og sætte grænser.