Elsker du mig?

af: Rosine Kreutzmann

”Dengang jeg hjalp dig, hvad har jeg fået til gengæld?! Du har virkelig skuffet mig!”  Råbte Ane modigt.

”Lad være med at tale om sådan noget, det er træls. Kom, vi kommer for sent til middagen, og lad være med at surmule!”  Svarer han.

Ane følger Minik, som går forrest, hun skuler og smiler lidt til de forbigående, men lader helt være med at kigge på fyrene. I butikken følger hun efter Minik, som tager en øl. Minik hvisker sukkende til hende: ”Kun mænd drikker øl, her er din hindbærsodavand!” Han giver hende sin øl og beder hende om at købe 10 Prince.

Da de kommer frem til Miniks ven, er de andre ved at sætte sig til bords. Han holder om hende bagfra, og først da de andre har sat sig, puffer han diskret til hende i retning af, hvor hun skal sidde. Han placerer hende så, hun sidder overfor ham, og ingen mænd sidder ved siden af hende. De andre ved godt, hvad der foregår.

Minik holder øje med Ane under hele middagen. Han er meget opmærksom på, hvor hun kigger hen og iagttager det mindste kropssprog, hun udviser. Efter middagen kommer de våde varer på bordet. Der bliver røget og spillet kort. Minik puffer til Ane med benet indimellem, når hun bliver for stille. Hun adlyder, retter hovedet op og smiler.

Læs kommentarer

Ane har måske søgt en dominerende kæreste i Minik, fordi hun selv er lidt usikker og tilbageholdende. Ane forsøger at glæde Minik ved at gøre, som han vil, selvom hun ikke bryder sig om det. Hun lader sig styre af sin kæreste. Det er vigtigt, at Ane er opmærksom på at bevare sine egne interesser, sin kontakt til andre mennesker og sine rettigheder. Hun har ret til at bestemme, hvad hun selv vil købe og til at tage del i selskabet uden at lade sige styre af Minik.

Anes mobiltelefon ringer, hun kigger over på Minik, går ud på toilettet, og begynder at tale i mobilen. Det er hendes ven fra en anden by, der beder om hjælp. Ane taler meget sagte, for hun ved, at hvis Minik hører hende, vil han ikke være hende nådig. Efter et stykke tid går Minik udenfor toilettet og lytter gennem døren. Indimellem prøver han at kigge igennem sprækken under døren. Da hun kommer ud fra toilettet, skubber han hende direkte ud og hjem til deres lejlighed.

Han holder hende fast og kigger hende direkte i øjnene:

- ”ELSKER DU MIG?!
- ”Ja..”  Han giver hende en lussing, da hun svarer.
- ”Hvorfor har du så hemmeligheder for mig?”

Han sparker til en stol, så den knalder hårdt mod væggen. Han dækker hendes ansigt til med en pude og begynder at tæve på hendes krop. Han sparker og spytter på hende.  Da han er færdig, siger han til hende:

”Giv mig nøglen! Du kommer aldrig hjem igen!”

Hvad vej skal hun gå? Hvem skal vejlede hende? Hvor skal livets farver være?

Hun går på værtshus. Hun sætter sig i baren og køber en øl. Hun tager en tår og ser en fyr kigge på hende. Hun stiller øllen, kigger til siden og smiler til ham.

Læs kommentarer

Telefonopkaldet sætter Miniks jalousi i gang, han bliver aggressiv og udsætter Ane for vold. Ane har lært Minik, at han godt må styre hende, og det kan føre til, at han behandler hende som et menneske uden grænser og rettigheder. Hvis ikke Ane har respekt for sig selv, kan Minik ikke have respekt for hende. Eller også har Minik et lavt selvværd, som får ham til at tro, at han skal kontrollere sin kæreste, fordi han fejlagtigt tror, hun vil være ham utro eller søge en anden, hvis han viser hende tillid i stedet for mistillid.

Ane tør ikke fortælle ham om ting, fordi han angriber hende i stedet for at vise tillid og respekt. Minik udsætter hende for vold og smider hende ud af hendes eget hjem. At være kærester betyder ikke, at man underkaster sig hinanden. I stedet bør man støtte hinanden i de interesser og venner man har. Hvis man bliver udsat for vold, er det vigtigt at søge hjælp hurtigt, og hvis volden er grov, er det bedst at anmelde volden til politiet og sende et klart signal om, at man ikke accepterer at blive behandlet sådan. En god kæreste slår ikke og kontrollerer ikke sin kæreste.

psychologist-name-goes-here-as-the-alt

ROSINE KREUTZMANN

Rosine er 19 år og kommer fra Maniitsoq. Hun bor i dag i Sisimiut, går i 2.G og drømmer om at studere på et humanistisk fag. Rosine har skrevet novellen "Lyset i mennesket", som man kan læse i novellesamlingen "Ung i Grønland, ung i Verden".