Hvem var du sammen med?

af: Rosine Kreutzmann

Ham jeg møder bliver meget glad og giver mig et knus. Vi har ikke set hinanden siden folkeskolen, så jeg er også glad for gensynet. Snakken vækker gode minder, om dengang vi var teenagere og hang meget ud sammen. Efter vi har grinet rigtig meget sammen, afslår jeg hans tilbud om at følge mig hjem. Jeg kan ikke lige overskue at blive fulgt hjem af en fyr. Men han er forstående. Vi siger farvel og går hver sin vej.

Da mit hjem kommer til syne, kan jeg se min kæreste kigge ud ad vinduet. Han vil ikke miste mig af syne. Min gang bliver tungere.

Jeg åbner døren meget modvilligt, og udbryder modigt og overskudsagtigt: ”Halløøøj!”. Han står i køkkenet og holder øje med døren. Han holder en lille flaske vodka i sin højre hånd og drikker slurke af den. Hans øjne er blodsprængte, og han har sorte rander under øjnene. Mens jeg lægger varerne fra rygsækken i køleskabet med min stivnende krop, begynder han at tale til mig:

”Hvem var du sammen med? En du synes er sød? En der er bedre end mig?" Er jeg ikke nok for dig? Hvad lavede I i byen? Er du klar over, hvad folk vil tænke? Hvad vil de betragte mig som?”

Læs kommentarer

Pigen møder en gammel klassekammerat. Det er helt naturligt at blive glad for at møde andre mennesker uanset køn - specielt når man har en fælles historie. Da hun kommer hjem, er hendes kæreste jaloux. Hans jalousi kommer til udtryk i en masse aggressive, kontrollerende spørgsmål. Jalousi kan medføre, at man ikke er opmærksom på andres følelser, men kun sine egne følelser og tanker. Ofte medfører jalousi tankespind, og det kan opleves meget overbevisende for den, som er jaloux. Jaloux personer kan ikke selv se, at deres adfærd sårer og skubber de mennesker væk, de holder af væk.

Den unge pige reagerer ved at lade som om, der ikke er sket noget, fordi hun ikke vil blive udsat for hans spørgsmål. Men det ville være en god ide åbent at fortælle, at hun har mødt en gammel klassekammerat og holde fast i sin ret til at møde andre mennesker. Hun kan fortælle ham, at det ikke påvirker hendes følelser for ham, men at hans adfærd, når han er aggressiv og kontrollerende, påvirker hende, så hun ikke har lyst til at fortælle ham om, hvad hun oplever.

En stærk følelse af overlevelsestrang vælter op i mig. Da de sidste varer er lagt på plads, spæner jeg ud så hurtigt som muligt. Min kæreste kaster vodkaflasken efter mig og rammer væggen lige ved siden af. Han indhenter mig, men jeg er på vej ned ad trapperne og slæber mig i håret tilbage i lejligheden. Han kaster mig på stuegulvet. Jeg er paralyseret. Jeg prøver at skærme min mave med mine arme for at beskytte mig. Han ejer hele min krop, tager min sjæl til fange, han er en stor og stærk fyr. Han beordrer mig til at stå op, efter han har sparket mig flere gange med al sin kraft. Jeg adlyder og er knapt nået op, da han kaster mig ind i væggen og tager kvælertag på mig. Blodet flyder fra min næse, og jeg bliver svimmel. Han skriger vildt og slipper mig pludseligt, så jeg falder ned på gulvet og får slået al luften ud af lungerne. Han skriger igen, slår hårdt i væggen og går ud ad døren med et ordentligt brag.

Jeg mærker den velkendte følelse i krop og sjæl af at være en dukke, som man kan gøre hvad som helst med. Og jeg mærker den værste mavepine nogensinde. Min mave er blevet stukket med den største nål.

Læs kommentarer

Desværre medfører jalousi nogle gange voldsomme sammenstød. Her går kæresten til angreb på hende og udsætter hende for grov vold. Så det, han frygter allermest, vil højst sandsynligt ske – nemlig, at hun forlader ham på grund af jalousien og volden. Jalousi skyldes oftest lavt selvværd. Det er svært at tro på, at nogen holder af én, hvis man ikke holder af sig selv. Jalousi handler ofte om at være bange for at miste, og det er så det, der ofte vil ske, hvis ikke den jaloux får hjælp.

Her er volden så voldsom, at den unge pige burde sige fra overfor hans adfærd og passe på sig selv ved at gå fra ham. Hun kunne kræve af ham, at han fik hjælp, og så kunne de snakke sammen bagefter. Når man er kærester, er det okay at hilse på andre mennesker – også nogen af det modsatte køn.

psychologist-name-goes-here-as-the-alt

ROSINE KREUTZMANN

Rosine er 19 år og kommer fra Maniitsoq. Hun bor i dag i Sisimiut, går i 2.G og drømmer om at studere på et humanistisk fag. Rosine har skrevet novellen "Lyset i mennesket", som man kan læse i novellesamlingen "Ung i Grønland, ung i Verden".